Pét-nat to styl wina musującego, który mniej więcej dekadę temu zaczął „buzować” w świecie win. Oto kilka faktów w pigułce o tym stylu:

– Pét-nat to skrót od pétillant-naturel (naturalne musowanie)

– Wina wytwarza się metodą pradawną – polega ona na tym, że wino rozlewane jest do butelek w trakcie trwania fermentacji i zamykane (najczęściej zwykłym kapslem, a nie korkiem). Fermentacja finalizuje się w butelce, a dwutlenek węgla, który jest jej naturalnym tworem, nasyca wina.

– Metoda jest zatem podobna do tej, z której rodzą się Szampany. Różnica jest taka, że w Szampanach i innych winach tworzonych szampańską metodą, fermentacja w butelce jest drugą fermentacją, która inicjowana jest przez winiarzy. W Pét-nat zachodzi tylko jedna fermentacja, a musowanie jest dość delikatne.

– Jest to część win naturalnych, czyli win, które tworzone są z minimalną ingerencją producenta.

– Wina Pét-nat są przez to dość często mętne, posiadają osad i są dość niskoalkoholowe.

– Smaki i aromaty potrafią być bardzo „czysto” owocowe, ale tak jak w winach naturalnych, można trafić na wina o wyraźnym charakterze „funky” – aromaty stajenne są wtedy dość wyraźne.

– Możecie kupić wersje białe, różowe i czerwone.

– Moda na wina Pét-nat rozpoczęła się w południowo-zachodniej Francji, ale teraz można spotkać te wina praktycznie we wszystkich regionach winiarskich.