Zapraszamy wszystkich miłośników i pasjonatów wina na wyjątkową weekendowa podróż w najważniejsze regiony winiarskie Nowego i Starego Świata.
Spotkamy się w Restauracji Panorama w Gdyni, gdzie z pięknym widokiem na morze, wysłuchamy ciekawostek z winiarskiego świata jak również zdegustujemy 20 różnych win z różnych zakątków świata, pod okiem sommeliera Michała Nowickiego. Michał to ekspert , krytyk i sędzia winiarski, autor audycji radiowych o tematyce winiarskiej, dziennikarz piszący o winach (Newsweek, Świat Win, Czas Wina).
W trakcie Akademii poszerzycie swoją wiedzę o następujące zagadnienia:
- jak powstaje wino – najważniejsze zagadnienia dotyczące produkcji
- najważniejsze kraje winiarskie Europy i ich regiony
- najważniejsze kraje winiarskie Nowego Świata i ich regiony
- czytanie etykiet win
- najważniejsze białe i czerwone odmiany winorośli
- style win: wina białe, wina czerwone, wina różowe, wina musujące, wina deserowe, wina wzmacniane
- technika degustacji wina: barwa, bukiet, smak
- zasady łączenia wina z potrawami
- gdzie kupować wino i na co zwracać uwagę przed jego zakupem ?
- serwowanie wina – na co zwracać uwagę
- „mity i legendy” – czy wino im starsze tym lepsze?; czy wszystkie wina zawierają siarkę?; czy wino zamykane korkiem jest lepsze niż wino z zakrętką?…. i wiele, wiele innych ciekawostek i przydatnych informacji.
Sobota 11.03.2017
- jak powstaje wino – najważniejsze zagadnienia dotyczące produkcji
- najważniejsze kraje winiarskie Europy i ich regiony
- najważniejsze kraje winiarskie Nowego Świata i ich regiony
- czytanie etykiet win
- technika degustacji wina: barwa, bukiet, smak
Tego dnia degustacja co najmniej 10 win, w trakcie spotkania zapewniamy wyśmienity lunch.
Niedziela 12.03.2017
- najważniejsze białe i czerwone odmiany winorośli
- style win: wina białe, wina czerwone, wina różowe, wina musujące, wina deserowe, wina wzmacniane
- zasady łączenia wina z potrawami
- gdzie kupować wino i na co zwracać uwagę przed jego zakupem ?
- serwowanie wina – na co zwracać uwagę
- „mity i legendy” – czy wino im starsze tym lepsze?; czy wszystkie wina zawierają siarkę?; czy wino zamykane korkiem jest lepsze niż wino z zakrętką?…. i wiele, wiele innych ciekawostek i przydatnych informacji.
Tego dnia degustacja co najmniej 10 win, w trakcie spotkania zapewniamy wyśmienity lunch.
Każdy uczestnik kursu otrzyma specjalny certyfikat oraz miły winiarski upominek.Dodatkowo bon rabatowy na zakupy doskonałych win. Na koniec zaplanowaliśmy także quiz dotyczący omawianych w trakcie spotkań zagadnień. Dla zwycięzców specjalnie wyselekcjonowany zestaw win!.
Paernerzy: KaapVino, Negroamaro.
Wiecej informacji:
Wojciech Lazarowicz tel. 539 993 992 wojciech.lazarowicz@kaapvino.pl
Michal Nowicki 609 069 963 michal.nowicki@kaapvino.pl
Bilety można kupować bezpośrednio na: https://kaapvino.evenea.pl/