kurs - 11-12.03

Zapraszamy wszystkich miłośników i pasjonatów wina na wyjątkową weekendowa podróż w najważniejsze regiony winiarskie Nowego i Starego Świata.

Spotkamy się w Restauracji Panorama w Gdyni, gdzie z pięknym widokiem na morze, wysłuchamy ciekawostek z winiarskiego świata jak również zdegustujemy 20 różnych win z różnych zakątków świata, pod okiem sommeliera  Michała Nowickiego. Michał to ekspert , krytyk i sędzia winiarski, autor audycji radiowych o tematyce winiarskiej, dziennikarz piszący o winach (Newsweek, Świat Win, Czas Wina).

W trakcie Akademii poszerzycie swoją wiedzę o następujące zagadnienia:

  • jak powstaje wino – najważniejsze zagadnienia dotyczące produkcji
  • najważniejsze kraje winiarskie Europy i ich regiony
  • najważniejsze kraje winiarskie Nowego Świata i ich regiony
  • czytanie etykiet win
  • najważniejsze białe i czerwone odmiany winorośli
  • style win: wina białe, wina czerwone, wina różowe, wina musujące, wina deserowe, wina wzmacniane
  • technika degustacji wina: barwa, bukiet, smak
  • zasady łączenia wina z potrawami
  • gdzie kupować wino i na co zwracać uwagę przed jego zakupem ?
  • serwowanie wina – na co zwracać uwagę
  • „mity i legendy” – czy wino im starsze tym lepsze?; czy wszystkie wina zawierają siarkę?; czy wino zamykane korkiem jest lepsze niż wino z zakrętką?…. i wiele, wiele innych ciekawostek i przydatnych informacji.

Sobota 11.03.2017

  • jak powstaje wino – najważniejsze zagadnienia dotyczące produkcji
  • najważniejsze kraje winiarskie Europy i ich regiony
  • najważniejsze kraje winiarskie Nowego Świata i ich regiony
  • czytanie etykiet win
  • technika degustacji wina: barwa, bukiet, smak

Tego dnia degustacja co najmniej 10 win, w trakcie spotkania zapewniamy wyśmienity lunch.

Niedziela 12.03.2017

  • najważniejsze białe i czerwone odmiany winorośli
  • style win: wina białe, wina czerwone, wina różowe, wina musujące, wina deserowe, wina wzmacniane
  • zasady łączenia wina z potrawami
  • gdzie kupować wino i na co zwracać uwagę przed jego zakupem ?
  • serwowanie wina – na co zwracać uwagę
  • „mity i legendy” – czy wino im starsze tym lepsze?; czy wszystkie wina zawierają siarkę?; czy wino zamykane korkiem jest lepsze niż wino z zakrętką?…. i wiele, wiele innych ciekawostek i przydatnych informacji.

Tego dnia degustacja co najmniej 10 win, w trakcie spotkania zapewniamy wyśmienity lunch.

Każdy uczestnik kursu otrzyma specjalny certyfikat oraz miły winiarski upominek.Dodatkowo bon rabatowy na zakupy doskonałych win. Na koniec zaplanowaliśmy także quiz dotyczący omawianych w trakcie spotkań zagadnień. Dla zwycięzców specjalnie wyselekcjonowany zestaw win!.

Paernerzy: KaapVino, Negroamaro.

 

Wiecej informacji:

Wojciech Lazarowicz tel. 539 993 992 wojciech.lazarowicz@kaapvino.pl

Michal Nowicki 609 069 963 michal.nowicki@kaapvino.pl

Bilety można kupować bezpośrednio na: https://kaapvino.evenea.pl/